Risotto cu lamaie si creveti

Foate multi cred ca risotto e foarte complicat de gatit si nici macar nu incearca niciodata. Ceea ce e pacat pentru ca este ceva delicios si un mod foarte creativ de a gati orezul. De fapt nu e nimic dificil in procesul de preparare, unicul lucru este ca cind faci risotto trebuie sa-i acorzi toata atentia. Nu te poti dezlipi de tigaie nici macar pentru un minut. Cheia succesului este sa amesteci permanet!!!

Pentru aceasta reteta delicioasa vom avea nevoie de:
200 g orez
0.5 litri de bulion de gaina sau peste
1 pahar de vin alb
1 ceapa
2-3 tulpini de telina
coaja de la 1 lamaie
150 g creveti
50 g parmezan ras, sau orice alt cascaval foarte uscat
patrunjel pentru decor
un botisor de unt
ulei
sare si piper

Procedam in felul urmator:

  • Marinam crevetile in suc de lamaie, sare si piper. Recomand sa alegeti creveti curatite. Eu pe ale mele le-am curatit si am lasat doar coditele pentru un aspect estetic.
  • Tocam ceapa si telina marunt, si le prajim intr-o tigaie adinca, in care am adaugat putin ulei, pina devin moi fara ca sa se rumeneasca.
  • Punem bulionul intr-un castron la foc pentru ca sa se incalzeasca.
  • Cind ceapa si telina sunt gata adugam orezul si marim flacara. Amestecam rapid si in continuu pentru ca sa nu se lipeasca si pentru ca sa se gateasca uniform.
  • Adaugam vinul, amestecam pina se evapora alcoolul si se absoarbe lichidul.
  • Incepem sa adaugam bulionul cite un polonic, si amestecam pina se absoarbe, dupa care iar adaugam bulion si amestecam. Repetam procesul vreo 20 min, pina cind orezul este gata.
  • Cind orezul fiert stingem focul, radem coaja de lamaie, adaugam cascavalul ras si amestecam totul uniform. Gustam si ajustam gustul cu sare si piper daca este necesar. Acoperiti si lasati totul un minut.
  • Incingem o tigaie, adaugam un strop de ulei si botisorul de unt si sotam crevetile. Dureaza 2-3 min daca aveti creveti mici cum am eu in poza. Daca sunt mai mari le sotati mai mult. Daca folositi creveti prefierti le sotati doar pina se incalzesc.
  • Turnati risotto in farfurii, puneti crevetile deasupra si decorati cu putin patrunjel tocat.

Luati aminte ca risotto trebuie sa fie moale si cremos, trebuie sa se prelinga in farfurie sa nu fie prea dens. Boabele de orez trebuie sa-si mentine forma. Ca sa nu-l gatiti prea mult gustati din cind in cind.
Pofta buna!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s